Határtalanul! HAT-2018-01-1005 Legendák és mondák útján - Tanulmányi kirándulás Erdélyben


A Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola sikeres pályázatot nyújtott be a HAT-18-01 Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek felhívásra.  
Az elnyert támogatás: 2.336.200.- Ft, mely 39 tanulónk 5 napos, 2018. szeptember 09 - 13. közötti erdélyi tanulmányi kirándulását teszi lehetővé.
A pályázat azonosítója: HAT-2018-01-1005, címe: Legendák és mondák útján - Tanulmányi kirándulás Erdélyben.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által biztosított 100%-os, vissza nem térítendő támogatást a különjárati autóbusz költségeire, a napi háromszori étkezésre, a négy éjszakai szállásra, az utasbiztosításra, belépőjegyekre és a három történelmi emlékhelyeken elhelyezendő három koszorúra fordítjuk.
A pályázat megvalósítása
Előkészítő tevékenység

A kiránduló gyerekek a kirándulást szervező tanárok segítségével csoportokban gyűjtőmunkával felkészültek az erdélyi látnivalók, hires emberek, történelmi emlékhelyek bemutatására.
Előkészítő óra
A szülők számára tartott felkészítést szeptember 3-án a kiránduló gyerekek számára tartott előkészítő óra követte. A gyerekek megismerkedtek a tervezett út látnivalóival, Erdély történelmével, etnikai összetételével, a kirándulással kapcsolatos tudnivalókkal. A tanulók előadásokkal készülnek fel az egyes erdélyi látnivalókból, melyet a helyszínen adnak majd elő.
Az előkészítő óra felvételei >>
A kirándulás
Az 5 napos tanulmányi kirándulás során tanulóink Erdélyt látogatták meg.
A kirándulás eseményeinek fényképeiből készített film >>
Az 5 napos kirándulás során tanulóink Erdélyt látogatták meg.
Nagyváradon Szent László király legendáját ismerték meg, majd a Királyhágón keresztül utazva Kolozsváron Mátyás királyra emlékeztek. 
Fényképek >>
A második napon a Gyilkos-tó legendájával ismerkedtek meg, a Tordai-hasadékban és a Békás-szorosban kirándultak, a parajdi sóbányát látogatták meg, megnézték a korondi fazekasok munkáit.
Fényképek >>
A harmadik napon egy güdüci hegyi esztenában látták vendégül a gyerekeket, majd rövid műsorral emlékeztek a madéfalvi emlékműnél. Csíksomlyón a búcsú kialakulásáról készítettek műsort, este pedig a csíkcsomortáni gyerekekkel vettek részt közös táncházon.
Fényképek >>
A negyedik napon a keresdi Bethlen-kastélyt, a gyulafehérvári székesegyházat látogatták meg, majd a dévai várban előadták a tizenkét kűmíves legendáját.
Fényképek >>
Az utolsó napon a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak adták át a csetényi gyűjtésből származó adományokat. Vajdahunyad várában Hunyadi János életét elevenítették fel, majd Aradon a vértanúkra emlékeztek. 
Fényképek >>
Értékelő óra, a kirándulást záró tevékenység
A kirándulást követően a kísérő tanárok értékelték a kirándulás tapasztalait. A tanulók csoportokban naponkénti bontásban projektmunkában dolgozták fel a kirándulást és mesélték el élményeiket.
A kirándulást követő értékelő tevékenység képei >>
Az elkészült projektekből kiállítást rendeztek az iskolában >>
A tanulmányi kirándulásról újságcikket jelentettünk meg a Mi újság Csetényben? helyi folyóirat 2018. októberi számában.
Az írás letölthető >>