Határalanul! HAT-20-01-0437 Székelyföldi tanulmányi kirándulás hetedikeseknekA program megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával.

A pályázat megvalósítása
Az előkészítő óra képei>>
1. nap - Indulás
2022. június 20-án reggel ötkor Csetényből, a Hunyadi utca 2 (Coop bolt) elől. Mindenki megjelent teljes létszámmal indultunk. Egy órára értünk Nagyváradra. A nagyváradi várban sétáltunk, amely vitathatatlanul az egyik legjelentősebb késő középkori építészeti műemlék Erdélyben. A 16. és a 17. században az Erdélyi Fejedelemség által az Oszmán Birodalommal szemben kidolgozott és kiépített védelmi rendszer egyik kulcselemévé vált, ily módon pedig a keresztény Európa egyik félelmetes bástyájává lett a muzulmán terjeszkedéssel szembenA nagyváradi várban II. Rákóczi Györgyre emlékezünk, akit a szászfenesi csata után szállítottak a várba és itt halt bele sérüléseibe. Ezt követően rövid sétát tettünk a belvárosban, melynek során érintettük a Bémer és Szent László teret, a Fekete Sas Palotát, a Városházát, és sétáltunk a Körös-parton.  Felkészült diák: Gasparics Bálint. Helyi idegenvezető: Bántó Norbert Tovább  indultunk Székelyföldre szállásunkra, közben Királyhágó megtekintése közben. megérkezés  Székelyszentlélekre az Edit Panzióba. Vacsora, szállás elfoglalása.
Az első nap képei >>

2. nap
Idegenvezető csatlakozott hozzánk, aki a program végéig kísért innentől.

- Szejkefürdőn Orbán Balázs sírját látogattuk meg, melyhez székelykapuk során át gyalogoltunk fel a hegyoldalba. Orbán Balázs bejárta Székelyföldet. Eljutott mindentelepülésre, várromhoz, természeti ritkasághoz. Szorgalmasan jegyzetelt, fényképezett. Munkája eredményeként 1868–1873 között hat kötetben kiadta fő művét A Székelyföld leírását, mely azóta is egyedülálló alkotás Székelyföldről történelmi, régészeti, természetrajzi és  népismereti szempontból. Koszorúzott két tanuló Orbán Balázs sírjánál, felkészült Bálint Dávid tanuló. Idegenvezető: Marton Tünde
- Ezután Erdély legjelentősebb középkori templomát látogatjuk meg. A bögözi Református templomban 13. századi falképet, kazettás mennyezetet, rovásírásos emlékeket csodálhattunk meg.
- Ezt követően traktor vontatta, fedett szekereken utaztunk Szentegyházáról a Madarasi-
 Hargitára. A menedékházhoz érve 2 órás gyaloglás várt ránk a Madarasi-Hargita tetejére, ahonnan belátni egész Székelyföldet. A székelyek szent hegyét, a Hargita tetejét kopjafák, magyar nemzeti szalagok, a zarándokok által ácsolt keresztek százai díszítik, megható feliratokkal, áldásokkal, Csaba királyfi segítségéért esedező fohászokkal, a szülőföld szeretetének megható vallomásaival. Minden gyermek nemzeti színű szalagot köthetett a kopjafákra. Visszagyalogoltunk a traktorhoz, majd onnan Szenegyházán buszra szállva mentünk a szállásra  szintén Székelyszentlélek). Ott vacsora , majd fiúknak foci, lányoknak közös kártyajáték után fürdés és pihenés következett.

A második nap képei >>

3. nap
A nap nagy részét a Sóvidéken töltöttük és ismerkedtünk annak különlegességeivel.
 Először Szovátán álltunk meg. A Medve-tó a Szovátán található sókarszton létrejött heliotermikus tó, 1875-ben keletkezett, a világ legnagyobb heliotermikus tava. Alakja kiterített medvebőrre hasonlít, innen származik a neve. Sótartalma a felszínen 100 g/l, mélyebben 220-300 g/l. Vize a helioterm jelenség következtében 35°C-ra is felmelegszik 2 méter mélységig; de a tó kialakulásakor legmelegebb rétegében 80°C-ot is mértek. Körbesétáltuk a tavat.  Majd a Parajdi Sóbányát tekintettük meg. A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka, a sótömb maga 1,2 km × 1,4 km átmérőjű, enyhén ellipszis alakú és 2700 m mélységben gyökerezik. Felkészült diák: Bálint Dávid. Ezután körbejártuk a Parajdi Sószoros természetvédelmi területet. A parajdi Sószorosban sétáltunk, ahol a só különleges formáival ismerkedtünk meg, mint például a felszínen kialakult barázdák, a sókarok, valamint a borsós felszínű sókarfiolok. Ezután Korondon egy sóvágó műhelybe látogattunk, ahol megismerhettük a parajdi só felhasználásának módjait, megnézhettük hogyan készül egy sólámpa, és lehetőségünk volt vásárolni igazi parajdi sóból készült termékeket kedvező áron. Farkaslakán Tamási Áron sírjánál róttuk le kegyeletünket majd elhelyeztük koszorúnkat. Innen az utunk Székelyudvarhelyre vitt, a 96%-ban magyar lakta 35 ezres városban sétáltunk. Megnéztük a Vasszékelyt, a városházát, a Székelytámadt várat és a szoborparkot.  Székelyudvarhelyről a szállásra mentünk (Székelyszentlélekre), ott vacsora után a  Boróka táncegyüttes vezetésével néptáncesten vettünk részt, tánctanulással. Ezután beszélgetés és tisztálkodás és pihenés következett.

A harmadik nap képei >>

4. nap 
Fehéregyházán koszorút helyeztünk el az Ispánkútnál, a Petőfi Sándor feltételezett
 elestének helyszínen, amely közvetlenül az országút mellett található. Innen Segesvárra mentünk. Városnézés volt a várhegyen, Segesvár várfalakkal és bástyákkal körülölelt történelmi központjában, amely 1999 óta világörökségi oltalom alatt áll. Az óratornyot sem  hagytuk ki természetesen, amely a város jelképe és egyik legismertebb műemlék. A város központjában napjainkig fennmaradtak a középkori szász építészet műemlékei. Megtekintettük Petőfi Sándor szobrát a Szent József római katolikus templom és a Csizmadiabástyák közötti kis parkban. Ismerkedtünk az erdélyi szászok világával. Hazautaztunk, sok szép élménnyel a tarsolyunkban. Este 21 órára Cseténybe értünk, a tervezett időben.

A negyedik nap képei >>

A kirándulást követő értékelő tevékenysége képei>>

Galambos Szilvia szakmai vezető